Składniki:
1/2 kg ziemniaków,
2 żółtka,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki kaszy manny,
10 dag parmezanu,
1/2 kg pieczarek,
200 ml bulionu rosołowego,
1 cebula,
pęczek świeżej bazylii,
2 łyżki margaryny,
2 łyżki zasmażki błyskawicznej,
25 dag kremówki.
Jak przyrządzić?
Gnocchi:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie 20 minut. Następnie obieramy, jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Gdy ostygną łączymy je z żółtkami, mąką i kaszą i wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy wałek i kroimy w plastry, każdy lekko rozgniatamy widelcem. Przed podaniem wrzucamy kluseczki do wrzątku na kilka minut - do chwili wypłynięcia na powierzchnię wody.
Sos bazyliowy:
Pieczarki osaczyć i pokorić w plastry, cebulę posiekać, listki bazylii kroimy w paseczki. Na maśle dusimy pieczarki, zalewamy smietaną i bulionem, dodajemy bazylie i zagęszczamy zasmażką błyskawiczną, przyprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami. Sosem polewamy Gnocchi i posypujemy parmezanem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | rafik |