Składniki:
25 dag mrożonej mieszanki z owoców morza,
4 duże pomidory,
papryka zielona,
cebula,
główka czosnku,
6 łyżek oliwy z oliwek,
5 łyżek sosu sojowego,
4 łyżki wódki,
natka pietruszki, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Mieszankę rozmrozić, odsączyć, skropić sosem sojowym i wódką. Pozostawić na 15 min. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i podzielić na ćwiartki. Z umytej papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić ją w drobną kostkę. Obraną cebulę również pokroić w drobną kostkę. Przecisnąć przez praskę obrany czosnek. Tak przygotowane warzywa doprawić solą i pieprzem i dusić do miękkości na rozgrzanej oliwie. Osączone owoce morza obsmażyć oddzielnie. Połączyć z warzywami. Dusić przez kilka minut na małym ogniu. Podawać z ryżem, posypane natką pietruszki.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 3-4 |
Przybliżony koszt | 56 zł |
Autor | Jessica |