Składniki:
sałata lodowa, pomidory( 2-3 sztuki), cebula, papryka (1-2 szt.), zielony ogórek, ser feta, oliwki, czosnek, nasiona słonecznikia, dyni i sezamu, sos sałatkowy Knorr (do potraw greckich)
Jak przyrządzić?
Sałatę płuczemy i rwiemy na drobne kawałki. Pomidory, cebule i ogórek kroimy w kosteczkę. Paprykę natomiast najlepiej w paseczki. Dorzucamy do tego oliwki (pokrojone w talarki), ser feta i drobno posiekany czosnek. Na końcu na suchej patelni prażymy wszystkie nasionka i wsypujemy do sałatki. Doprawiamy sosem sałatkowym i oliwką. Do samku mozna jeszcze dodać odrobine soli i świeżo mielonego pieperzu. Smacznego.
Uwagi:
Z serów feta polecam Arla Apetina w zaleiwe z czosnkiem i pietruszką. A jeśli chodzi o oliwę ja zawsze używam oliwy z pestek winogron, jest bardzo delikatna.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | asiasz21 |