Składniki:
1 duży bakłażan,
2 żółte papryki,
cebula,
10 listków bazylii,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
250 g makaronu typu spaghetti,
50 g startego parmezanu,
2 łyżki oliwy z oliwek,
ząbek czosnku,
sproszkowana słodka papryka,
świeżo mielony pieprz,
Vegeta.
Jak przyrządzić?
Bakłażany pokroić w plastry. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w cienkie paski. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Dołożyć plastry bakłażana i dobrze je usmażyć. Dodać pokrojoną paprykę oraz koncentrat pomidorowy. Warzywa posypać sproszkowaną papryką, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć przez około 5 minut na małym ogniu. Doprawić do smaku solą, pieprzem vegetą, dodać posiekaną bazylię. Makaron ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku, odsączyć, dodać do warzyw. Wymieszać i chwilę razem podgrzewać. Rozłożyć na ogrzane talerze - posypać startym parmezanem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | rachell |