Klopsiki w sosie pomidorowym

Przepis kulinarny

Składniki:

100 g słoniny, 100 g pieczarek, 350 g mielonego mięsa drobiowego, jajko, sól, pieprz, gałka muszkatałowa, mała puszka pomidorów w zalewie, 2-3 ząbki czosnku, 2 łyżki gęstej śmietany, natka pietruszki, tłuszcz do smażenia

Jak przyrządzić?

Słoninę i umyte pieczarki zemleć, wyrobić z mięsem mielonym i jajkiem. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Z masy formować małe kuleczki. Podsmażyć je na tłuszczu i wyjąć. Na patelnię włożyć pokrojone pomidory wraz z zalewą, dodać zgnieciony czosnek, doprawić solą i pieprzem. Dusić kilka minut. Do sosu pomidorowego włożyć klopsiki i dusić razem 10-15minut, po czym dodać śmietankę, wymieszać i zagotować. Posypać natką.

Jak podawać?

Klopsiki najlepiej smakują z ryżem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania35 min.
Trudnośćprosty
Porcje4 osoby
Kalorycznośćśrednia
AutorAndrzej

Klopsiki w sosie pomidorowym: Podobne przepisy

Klopsiki w sosie pomidorowym: wypróbuj również

Powiązane Tematy