Składniki:
100 g słoniny, 100 g pieczarek, 350 g mielonego mięsa drobiowego, jajko, sól, pieprz, gałka muszkatałowa, mała puszka pomidorów w zalewie, 2-3 ząbki czosnku, 2 łyżki gęstej śmietany, natka pietruszki, tłuszcz do smażenia
Jak przyrządzić?
Słoninę i umyte pieczarki zemleć, wyrobić z mięsem mielonym i jajkiem. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Z masy formować małe kuleczki. Podsmażyć je na tłuszczu i wyjąć. Na patelnię włożyć pokrojone pomidory wraz z zalewą, dodać zgnieciony czosnek, doprawić solą i pieprzem. Dusić kilka minut. Do sosu pomidorowego włożyć klopsiki i dusić razem 10-15minut, po czym dodać śmietankę, wymieszać i zagotować. Posypać natką.
Jak podawać?
Klopsiki najlepiej smakują z ryżem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 osoby |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Andrzej |