Składniki:
1 opalowanie groszku mrożonego,
1 opakowanie makaronu spagetti,
4 łyżki oliwy z oliwek,
1 duża cebula, garść liści selera bądź pietruszki,
wegeta.
Jak przyrządzić?
Groszek wrzucić na wrzącą wodę, tak ok. 1,5 litra. Dodać selera lub pietruszkę, pokrojoną drobno cebulę, oliwę i wegetę do smaku. Gotować ok. 10-15 min. W tym czasie połamać makaron na ok. 3 cm. kawałki. Dołożyć do groszku i razem gotować dalej, aż makaron będzie al dente. W miarę potrzeby uzupełniać wodę, ale generalnie makaron ma wodę wchłonąć. Ma pozostać tylko trochę, aby się potrawa nie przypaliła. Zaraz serwować.
Jak podawać?
Na głębokich talerzach, jak zupę. Jemy łyżką. Smacznego.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | agunia |