Składniki:
1 ogórek zielony (świeży),
2-3 pomidory,
2 sałaty kruche (zielona i czerwona),
3 papryki (zielona, żółta i czerwona),
ok. 20 dag sera feta,
5 łyżek oliwy z oliwek,
1łyżka soku z cytryny
szczypta oregano 1 łyżeczka vegety,pieprz
kilka oliwek do dekoracji
Jak przyrządzić?
Ogórka, pomidory umyć i pokroić w kostkę. Sałaty opłukać,a liście porozrywać na drobne kawałki. Papryki umyć, oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. Ser feta pokroić w kostkę. Wszystkie składniki lekko wymieszać z sałatą. Doprawić do smaku pieprzem, oregano, vegetą. Oliwę połączyć z sokiem z cytryny, polać tym sosem sałatkę i jeszcze delikatnie wymieszać. Sałatkę udekorować oliwkami. Życzę smacznego!
Jak podawać?
Sałatkę podać w salaterce, udekorować oliwkami. Podawać z białym pieczywem.
Uwagi:
Do tej sałatki można dodać pęczek rzodkiewek, np. na wiosnę, gdy pojawi się w sklepach.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 |
Kaloryczność | niska |
Autor | Maria |