Składniki:
250 g makaronu rurki, 250 g mięsa mielonego, 6-8 różyczek brokułów, 2-3 łyżeczki zielonego groszku, marchew, papryka zielona i czerwona (po połówce), kawałek pietruszki, kawałek pora, cebula, 6 oliwek zielonych, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, starty ser żółty
Polewa: pół małej śmietany, pół kostki bulionu warzywnego, 250 ml wody i przyprawy (sól, pieprz prawdziwy, słodka papryka, gałka muszkatołowa, bazylia, curry)
Jak przyrządzić?
Makaron ugotować. Mielone usmażyć z cebulką, przyprawić solą i pieprzem ziołowym, pod koniec dodać koncentrat i chwilkę smażyć. Marchew z pietruszka ugotować 20 min., w 15 min. dodać brokuły. W żaroodpornym naczyniu ułożyć:
- makaron
- mięso
- wszystkie warzywa
- polać polewą
- posypać startym serem
- zapiec w piekarniku na 20 min.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | Abi |