Składniki:
1 czerwona papryka,
1 papryka zielona,
1 papryka żółta,
2 łyżeczki drobno posiekanych kaparów,
4 drobno posiekane filety anchois,
3 łyżki porozrywanych świeżych liści bazylii,
80 ml oliwy z oliwek.
Jak przyrządzić?
Papryki kroimy na pół i usuwamy z nich nasionka i błony. Układamy na ruszcie do góry skórką. Wierzchy papryk smarujemy oliwą i opiekamy do chwili, gdy na skórce zaczną się pojawiać czarne bąble. Paprykę wyjmujemy z rusztu, wkładamy do foliowej torebki i zostawiamy do schłodzenia. W ten sposób lżej nam będzie zdjąć skórkę. Oswobodzone ze skórki warzywa kroimy na grube paski i wkładamy do miski. Oliwę, kapary, porozrywane listki bazylii i anchois mieszamy i takim sosem polewamy paski papryki. Doprawiamy do smaku pieprzem i niewielką ilością soli. Potrawa smakuje najlepiej, gdy pozostawimy ją na 3-4 godziny do „przegryzienia”.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Autor | nika883 |