Składniki:
Ciasto: 6 jaj, 1 czubata szklanka cukru, 6 łyżek wody, szczypta soli, 1 łyżka soku z cytryny, 5 łyżek mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki kakao, 1 płaska łyzeczka proszku do pieczenia.
Krem: 1/2 litra mleka, 6 żółtek, 5 łyżek maki pszennej, 1 margaryna Kasia, 1 szklanka cukru pudru.1-2 kieliszki spirytusuPolewa:około 1/2 kostki margaryny Kasia (daję troszke mniej)5 łyżek cukru3 łyżki kakao2 łyżki śmietany lub mlekaherbatniki "petit beurre" (ok. 3 paczki na blaszkę)
Jak przyrządzić?
Ciasto: białko, woda, sól, sok z cytryny ubijamy na sztywna pianę, dodać stopniowo cukier, dalej dodajemy po jednym żółtku, na koniec dodajemy wymieszane i przesiane przez sitko mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Piec około 35 minut w 180 stopniach.
Krem: mleko dzielimy na dwie części, jedną część zagotować, do drugiej wsypac mąkę i dodać żółtka, dobrze rozmieszać, wlać do gotującego się mleka.Ostudzić. Ucieramy margarynę z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy spirytus. Do tego dodajemy zimną masę.
Na upieczone ciasto kładziemy gotowy krem. Na krem układamy herbatniki namoczone w mleku i polewamy polewą czekoladową. Smacznego!
Uwagi:
Do pieczenia blaszkę wykładam papierem do wypieków, po upieczeniu, kiedy trochę przestygnie, zdejmuję papier.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Kika |