Składniki:
1 kg małych ośmiorniczek lub 1 duża (może być mrożona), 1/2 kg ziemniaków, 2 cebule, 250 ml białego wina, 1 pęczek natki pietruszki, mielona słodka czerwona papryka, vegeta, oliwa, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Potrawę tę tradycyjnie przyrządza się na ognisku lub w piecu opalanym drewnem, w domowych warunkach musi wystarczyć piekarnik. Mrożone ośmiorniczki (lub ośmiornicę) rozmrażamy płuczemy, następnie zalewamy wodą i gotujemy przez 20 minut. Odcedzamy, wodę z gotowania wylewamy. Ziemniaki obieramy kroimy w półplasterki i posypujemy solą, pieprzem oraz papryką. Cebule obieramy i również kroimy w półplasterki. Ośmiorniczki wkładamy do natłuszczonej oliwą brytfanny, solimy, posypujemy cebulą, vegetą i posiekaną natką, następnie obkładamy ziemniakami. Polewamy winem. Przykrywamy naczynie. Jeśli pieczemy potrawę w ognisku, najpierw stawiamy brytfannę na żarze i pieczemy przez 30 minut. Po upływie tego czasu zdejmujemy pokrywkę, ośmiornice przekładamy na ziemniaki, ponownie przykrywamy szczelnie naczynie, wysypujemy trochę żaru na pokrywkę i pieczemy w żarzącym się ognisku przez kolejne 25 minut. W piekarniku pieczemy potrawę ok. 45 min w 200°C.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | bardzo trudny |
Porcje | 4-6 |
Autor | Drea[th]d |