Pieczona ośmiornica (hobotnica ispod peke) - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

1 kg małych ośmiorniczek lub 1 duża (może być mrożona), 1/2 kg ziemniaków, 2 cebule, 250 ml białego wina, 1 pęczek natki pietruszki, mielona słodka czerwona papryka, vegeta, oliwa, sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Potrawę tę tradycyjnie przyrządza się na ognisku lub w piecu opalanym drewnem, w domowych warunkach musi wystarczyć piekarnik. Mrożone ośmiorniczki (lub ośmiornicę) rozmrażamy płuczemy, następnie zalewamy wodą i gotujemy przez 20 minut. Odcedzamy, wodę z gotowania wylewamy. Ziemniaki obieramy kroimy w półplasterki i posypujemy solą, pieprzem oraz papryką. Cebule obieramy i również kroimy w półplasterki. Ośmiorniczki wkładamy do natłuszczonej oliwą brytfanny, solimy, posypujemy cebulą, vegetą i posiekaną natką, następnie obkładamy ziemniakami. Polewamy winem. Przykrywamy naczynie. Jeśli pieczemy potrawę w ognisku, najpierw stawiamy brytfannę na żarze i pieczemy przez 30 minut. Po upływie tego czasu zdejmujemy pokrywkę, ośmiornice przekładamy na ziemniaki, ponownie przykrywamy szczelnie naczynie, wysypujemy trochę żaru na pokrywkę i pieczemy w żarzącym się ognisku przez kolejne 25 minut. W piekarniku pieczemy potrawę ok. 45 min w 200°C.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania180 min.
Trudnośćbardzo trudny
Porcje4-6
AutorDrea[th]d

Pieczona ośmiornica (hobotnica ispod peke): Podobne przepisy

Pieczona ośmiornica (hobotnica ispod peke): wypróbuj również

Powiązane Tematy