Składniki:
1 kg wołowiny gulaszowej(albo mieszanka różnych chudych mięs: wołowina, wieprzowina, filety drobiowe), 1/2 - 1 kg łapek kurzych lub nóżek wieprzowych, 1 marchew, 1 pietruszka, 2 cebule, kawałek selera, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy, sól, 2-3 ząbki czosnku
Jak przyrządzić?
Łapki lub nóżki zalać zimną wodą, gotować 2 godz., dodać mięso, włoszczyznę i przyprawy, gotować co najmniej 1 godz. Wyjąć ugotowane mięso i marchew z wywaru. Łapki/nóżki/ kości oddać zaprzyjaźnionemu pieskowi. Chude mięso pokroić na małe kawałeczki. Wymieszać z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Wywar przecedzić, ew. dosmaczyć. By galareta lepiej stężała, można dodać 2-3 łyżeczki żelatyny. Mięso porozkładać do miseczek, kładąc na dno każdej z nich plasterek marchewki. Zalać wywarem, poczekać, aż stężeje. Można też na zapas zagotować tak przygotowaną galaretę w słoiku (15-20 min. od zagotowania).
Jak podawać?
Podawać skropiwszy octem lub sokiem z cytryny.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | basilicum |