Składniki:
Lody waniliowe lub czekoladowe wysokiej klasy – 200g, mąka pszenna – 100g, woda mineralna gazowana zimna – 100 g, imbir świeży – 30g, sezam – 1 łyżka, wiśnie żelowane – 100g, goździki – 3 szt, żółtka – 3 szt, olej do smażenia głębokiego z rondlem.
Jak przyrządzić?
Dobrej klasy lody mocno mrozimy. Ciasto – do miski wsypać przesianą mąkę, dodawać wolno wodę mineralną do uzyskania konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Dodajemy imbir, sezam i żółtka. Olej jest dobrze gorący. Lody formujemy w kulki, nabijamy na szpadkę bambusową zanurzamy w temperze i wkładamy do smażenia. Smażymy dosłownie 30 sekund i wykładamy na bibułkę do osączenia. Lody możemy ubrać wiśniami i natychmiast podawać.
Potrzebne przybory:
Szpadki bambusowe do samego nadziania kulek przed zanurzeniem w cieście i następnie w oleju (dwie na krzyż) to pewny chwyt.
Jak podawać?
Dowolność, wyobraźnia, talerz i na owocach, kieliszek od martini i poleć sosem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | Moonjarek |