Składniki:
Serek typu Mascarpone – 04 kg, jaja – 6 szt, świeża figa – 4 szt, cukier trzcinowy lub biały – 50g, mandarynki – 10 szt, chałwa waniliowa – 100g, sól, pieprz czarny do smaku, oliwa z oliwek – 100 ml, masło – 100 g, alkohol – 50g, kawa – mocne espresso – 50g.
Jak przyrządzić?
Serek mieszamy z rozdrobnioną chałwą, żółtkami i alkoholem. Figę karmelizujemy na patelni z masłem i cukrem przez ok. 1,5 min. Mandarynki obieramy nożem usuwając zewnętrzne powłoki aż do miąższu. Kroimy na 8 części i na mocno rozgrzanej patelni obsmażamy na odrobinie masła i cukru odsączone z nadwyżek soku aż do miejscowego karmelizowania powierzchni. Zdejmujemy z ognia. Białko ubijamy na parze na sztywno z odrobiną cukru i olejem waniliowym. Na koniec dodajemy odrobinę espresso zimnego. Deser aranżujemy w szklanym naczyniu i podajemy.
Jak podawać?
Na środku dużego talerza lub kieliszek od martini.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 45 zł |
Autor | moonjarek |