Jedz figi i ciesz się świetną sylwetką!
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuSłodka, soczysta i chrupiąca – taka jest figa. Jej wyjątkowy smak sprawia, że sama w sobie jest już rarytasem. Natomiast dodając ją do swoich potraw, jesteś w stanie tworzyć kulinarne arcydzieła. Poza doskonałym smakiem figa posiada wiele innych zalet: jest bogatym źródłem błonnika, potasu i wapnia. Przedstawiam kilka prostych przepisów, dzięki którym łatwo włączysz figę do swojej diety.
Figlarne przekąski
- Pyszne kwadraciki z serem pleśniowym i figami
Bazą do tego przepisu jest pełnoziarniste ciasto do pizzy, na które kładziemy figi oraz ser pleśniowy… i gotowe. Ciasto pokrój w kwadraciki i serwuj gościom jako pyszną przystawkę. Pokochasz tą grę smaków, gdzie słodka figa przegryza się z wyraźnym, słonym smakiem sera pleśniowego.
- Figi w czekoladzie
Ponieważ figi same w sobie są słodkie, mogą być doskonałym pomysłem na zdrowy deser owocowy. Jednak podniebienie możesz dopieścić, dodając do nich czekoladowego masła orzechowego. Zarówno czekolada, jak i figi, są uważane za kulinarne afrodyzjaki, więc taki deser możesz zaserwować osobie bliskiej swemu sercu. Przez żołądek do serca!
- Salatka z figami
Sałatka jest jednym z najlepszych pomysłów na włączenie fig do diety. Szczególnie korzystnie smakują figi w połączeniu z kozim serem, octem balsamicznym i migdałami. Ty też możesz stworzyć taką pyszną, szybką sałatkę na lato i nie tylko.
Przedstawienie z figą w roli głównej
- Owsianka z figami
Jak już wspominałam, figi są owocami bogatymi w wapń, a właśnie od takich produktów należy zaczynać dzień. Dodając cztery małe figi do swojej owsianki lub jogurtu, wzbogacasz dietę o 56 mg wapnia. Po takim smacznym i zdrowym śniadaniu przez cały dzień nie zejdzie ci z twarzy uśmiech.
- Makaron z figami
Makaron na słodko – tego pewnie jeszcze nie próbowałaś! Do jego przyrządzenia potrzebujesz fig, cykorii sałatowej i ciecierzycy. Gorzkawa cykoria świetnie współgra ze słodkim owocem. Tego niepowtarzalnego smaku nie da się zapomnieć!
- Figi zawinięte w prosciutto
Zawijając figi w prosciutto, minimalizujesz zawartość węglowodanów do minimum. Te dwa składniki świetnie ze sobą współgrają i generalnie nie potrzebują żadnej pomocy, ale możesz się pokusić o dodanie bazylii i octu balsamicznego, a danie będzie bardziej aromatyczne. Świetna błyskawiczna propozycja na zdrową kolację.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze