Składniki:
Biszkopt:
6 jajek,1 szklanka cukru, 1szklanka mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,1/2 szklanki mąki ziemniaczanej.
Krem:
1/2 l. mleka,2 1/2 łyżki mąki pszennej,1 łyżka mąki ziemniaczanej,cukier waniliowy,3/4 szkl. cukru.
Dodatkowo: kieliszek spirytusu, drylowane wiśnie, 1 duża paczka biszkoptów podłużnych.
Jak przyrządzić?
Biszkopt:
upiec biszkopt, przekroić na 2 części i skropić wódką.
Krem:
osobno utrzeć 1 1/2 kostki masła dodają po łyżce ostudzonego kremu. Gdy masa utarta dać zapach i kieliszek spirytusu.
Przełożenie:
Nałożyć większą połowę kremu na biszkopt, na to osączone wiśnie, na to biszkopty nasączone wódką. Następnie druga część masy i drugi placek.
Placek polać polewą.
Potrzebne przybory:
Miska, trzepaczka, mikser, garnek.
Jak podawać?
Podawać jako deser do kawy.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Autor | Ala |