Sylwestrowe shoty – zaskocz znajomych na domówce
KATARZYNA PURA • dawno temuSylwester organizowany w domowym zaciszu, wcale nie musi opierać się na piciu wódki z colą i zagryzaniu kiszonym ogórkiem. Dodajmy do organizowanego przez nas Sylwestra nieco więcej fantazji i smaku. Aby zachwycić gości wyjątkowymi pomysłami na drinki i shoty i niebanalnym podaniem drinków wcale nie trzeba wiele inwestować!
Shot to nic innego jak drink podawany w kieliszku, który wypija się na raz, jednym haustem. Dokładnie tak, jak pijemy tradycyjnie w Polsce wódkę. Zamiast jednak typowej czystej, można przygotować fantazyjne shoty warstwowe – znajomi będą czuli się na takiej imprezie, jak w najlepszym pubie!
Chcąc przygotować shoty warstwowe, musimy pamiętać o trzech rzeczach:
- sposób nalewania
- temperatura składników
- gęstość alkoholu
Sposób nalewania – dwa najłatwiejsze sposoby, to wlewanie alkoholu po łyżeczce (jak na filmiku poniżej) lub też lanie alkoholu po ściance kieliszka (metoda nieco trudniejsza). Aby wlewać płyn po ściance kieliszka, należy trzymać go pod kątem w jednej dłoni a drugą ręką sterować ilością wlewanego alkoholu. W obu przypadkach, dla uniknięcia zmieszania alkoholi lejemy je bardzo powoli.
Temperatura składników
Im bardziej zmrożone alkohole tym łatwiej je nalać. Gęste likiery (Sambuca, Baileys, Kahlua) nie muszą być zmrożone.
Gęstość alkoholu
Aby warstwy się nie zmieszały koniecznie trzeba stosować następującą zasadę – cięższe alkohole idą na spód. Skąd wiemy, który jest cięższy? Zależy to od gęstości alkoholu (która zmienia się wraz z temperaturą). Te o największej gęstości są najcięższe. Likiery mają różną gęstość, w zależności od ilości cukru. Poniżej podaję kilka przykładowych, popularnych alkoholi wraz z gęstością (poczynając od najcięższych, czyli tych, które dajemy na spód):
Creme de Cassis – 1,2 g/cm³
Kahlua – 1,18 g/cm³
Creme de Banana – 1,17 g/cm³
Blue Curacao, Galliano – 1,16 g/cm³
Triple Sec, Tia Maria, Sambuca – 1,14 g/cm³
Campari – 1,13 g/cm³
Baileys – 1,12 g/cm³
Cointreau, Malibu – 1,11 g/cm³
Woda – 1 g/cm³
Tequila Sauza srebrna – 0,95 g/cm³
A teraz trzy przykładowe shoty lane warstwowo:
Wściekły pies
Znany wszystkim bywalcom pubów, wściekły pies (w niektórych regionach znany jako „Teraz Polska”) składa się z syropu malinowego oraz wódki czystej. Na spód kieliszka, wlewamy syrop malinowy (lub jakikolwiek inny – w zależności od naszych upodobań smakowych), a na górę lejemy po łyżeczce wódkę. Na koniec dodajemy 3–5 kropel tabasco i szczyptę pieprzu.
Shock Shot
Creme de Cassis wlewamy na spód (ok. 10–15 ml), na to wlewamy sok bananowy (podobna ilość) i uzupełniamy 25ml Absoluta Waniliowego. Shot szczególnie smakuje kobietom.
Żuberek
Shot prosty i nie wymagający fantazyjnych alkoholi, a smaczny (drinki z Żubrówką należą do ulubionych drinków obcokrajowców, warto więc je zrobić, jeśli gościmy na Sylwestra osoby z zagranicy). Na spód kieliszka wlewamy syrop cynamonowy (do kupienia w większości sklepów z alkoholami), następnie wlewamy Żubrówkę (30 ml) i sok jabłkowy (15 ml) (te składniki zmieszają się nam, będziemy mieć więc dwie warstwy). Brzeg kieliszka możemy ozdobić krustą z cynamonu (jak zrobić krustę przedstawię jutro).
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze