Składniki:
ciasto francuskie (gotowe,do kupienia w prawie każdym supermarkecie),
2 serki naturalne(do kanapek),np. typu turek lub Philadelphia,
1 papryka czerwona,
pęczek cebulki zielonej (dla laików: chodzi o ten gruby szczypiorek),
mały brokuł
5 dkg sera żółtego (starty)
Vegeta lub sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Pieczemy ciasto francuskie, czyli wkładamy do rozgrzanego piekarnika(mniej więcej 180 stopni i pieczemy, aż się lekko zbrązowieje). Nie bójcie się,że ciasto strasznie wyrosło, to znak,że jest świeże.Gdy jest już upieczone, wyciągamy z piekarnika i odstawiamy,aż ostygnie, mniej więcej tak na 20 min. Lekko "dociskamy" ciasto do brytwanki, żeby zmniejszyć jego wysokość - ma być płaskie. 2)etap: bierzemy miseczkę, dajemy do niej 2 serki, dodajemy jarzynkę lub sól, pieprz- ma być słone i mieszamy.3)etap: nakładamy mieszankę z miseczki na ciasto francuskie i smarujemy całą powierzchnię.4)etap: kroimy paprykę na małą kosteczkę i posypujemy nią pizzę, to samo robimy ze szczypiorkiem i małym kawałkiem brokuła(wcześniej sparzonego) - nie przesadzajcie z jego ilością, bo później się źle je. Na koniec pizze posypujemy żółtym serem.5)kroimy na małe kwadraty i układamy na talerzyku.
Potrzebne przybory:
Brytwanka, deska, nóż, miseczka, łyżka.
Uwagi:
U mnie na każdej imprezie pierwsza znika ta pizza, możecie nakładać na nią cokolwiek chcecie i tak będzie pyszna!
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | k-kow |