Składniki:
1 duża cebula, 1,5 szklanki ryżu, 2-3 parówki, 20-25 dkg pieczarek, pół puszki groszku konserwowego, 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, przyprawy: Vegeta, 1,5 szklanki zagotowanej wody, 2 łyżki oleju.
Jak przyrządzić?
Przygotowanie składników:
Cebulę pokroić w kostkę, parówki w pół talarki, pieczarki umyć i pokroić w talarki usmażyć.
Gotowanie:
Cebulę zeszklić, dodać ryż (surowy). Zeszklić (mały ogień). Wsypać pokrojone parówki, usmażone pieczarki i groszek. Wymieszać dodać koncentrat i łyżkę Vegety. Całość wymieszać i zalać wrzącą wodą. Wymieszać.
Uwagi:
Gotować na małym ogniu pod przykryciem, co jakieś czas mieszając, aby ryż nie przywarł do dna. Ryż ma wchłonąć wodę, jeżeli woda już wsiąknie a ryż dalej będzie twardy. Dolać pół szklanki wody.Jeśli wody będzie za dużo a ryż będzie już gotowy, mieszać cały czas bez przykrycia aż woda odparuje. Smacznego.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Tuica |