Proste danie niesłychanie – 4 pomysły na potrawy z kurczaka
DAMIESA • dawno temuNie masz pomysłu na danie, a masz ochotę przyrządzić coś, co dostarczy Tobie pożywnych węglowodanów w postaci mięsa i odżywczych witamin w formie warzyw? Mam zatem dla Ciebie cztery pomysły jak połączyć te dwa pomysły w ramach jednego dania. Co więcej, do ich wykonania nie musisz studiować żadnych książek kucharskich, bo przepis na nie jest niezwykle prosty, więc spokojnie dasz sobie radę.
A więc: Sałatka z kurczaka – możemy do niej użyć następujące składniki: sałatę lodową, żółtą paprykę, ogórek zielony, pomidory, cebulę, szczypiorek. Mięso natomiast mieszamy z przyprawą do kurczaka i smażymy na patelni. Całość doprawiamy lekko sokiem z cytryny i łyżką oliwy. Smak wzmocni szczypta soli i pieprzu. Danie pożywne, lekkie, a jego wykonanie wręcz ekspresowe.
Kurczak w panierce – ja polecam tą zrobioną z krakersów. Na początku zatem piersi z kurczaka przetrzymujemy około 1,5 godziny w maślance. Po tym czasie posypujemy rozgniecionymi drobno krakersami. Tak przygotowane danie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury około 220 stopni, na ok. 30 minut. Pamiętajmy tylko o tym, by nie doprawiać kurczaka solą, bo słony smak zapewnią mu krakersy. Do tak przyrządzonego kurczaka, świetną opcją będzie warzywna sałatka np. grecka.
Tortilla z kurczakiem – gotowe płaty tortilli możemy kupić w supermarketach., więc połowę „roboty” mamy już z głowy. Tutaj podstawą smaku jest farsz, więc od niego zaczniemy. W tym celu kurczaka smażymy na patelni, a potem rozdzielamy na drobne kawałki. Sałatę lodową siekamy, paprykę czerwoną kroimy w paseczki, a do tego dodajemy pyszny sos majonezowy i kiełki. Całość możemy przyprawić ulubionymi przyprawami. Tak przygotowany farsz rozkładamy równomiernie na tortilli i zwijamy w rulony.
Risottoz kurczakiem – kurczaka wcześniej podsmażamy lekko na patelni wraz z cebulką. Mięso ma być chrupiące i ładnie zarumienione, a cebulka musi się zeszklić i nabrać złocistego odcienia. Można tu także dodać duszone pieczarki. Ryż gotujemy na sypko, najlepiej w bulionie rosołowym, bo dzięki temu nabierze ładnego aromatu, po czym przekładamy do na patelnie, zalewając szklanką bulionu rosołowego i dodając po kolei inne składniki np. paprykę, sparzony wcześniej pomidor, czy kukurydzę. Całość dusimy do momentu, aż warzywa staną się miękkie. Dopiero wtedy możemy połączyć danie z kurczakiem.
Udało się? Mam nadzieję, że tak! A może Wy chcielibyście się nam pochwalić jakimśpysznym daniem z dodatkiem kurczaka? Czekamy na Wasze pomysły!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze