Szpinak wytrawny

Przepis kulinarny

Składniki:

2 paczki szpinaku mrożonego,
ser feta,
śmietana 22%,
gałka muszkatołowa mielona,
pieprz mielony,
6 ząbkow czosnku,
3 cebule,
olej z pestek winogron,
makaron włoski - rurki cięte,
zioła prowansalskie,
mleko.

Jak przyrządzić?

Szpinak rozmrozić, dobrze odcisnąć na sitku. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszklić. Dodać szpinak. Ciągle mieszać, dodać pieprz i sól do smaku, wsypać prawie całą torebkę gałki, dodać ser feta. Cały czas mieszać, dodać całą śmietanę i wlewać mleko - w takiej ilości, jak gęsty chcemy sos do makaronu. Zagrzać dobrze ale raczej nie gotować. Makaron al dente odcedzić, posypać ziołami i polać oliwą, wymieszać i na taki makaron nałożyć szpinak.

Potrzebne przybory:

sitko,patelnia,wyciskacz do czosnku,łyżka drewniana.

Jak podawać?

Zaraz po przyrządzeniu dobrze smakuje też podgrzana w kuchence mikrofalowej.

Uwagi:

Jest jeszcze wersja pierozkow nadziewanych takim szpinakiem. Po prostu nie dodajemy wtedy mleka i farsz jest ścisły - tym nadziewamy pierożki lub krokiety. Gorące posypujemy żołtym startym serem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania25 min.
Trudnośćprosty
Porcje6
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt12 zł
Autorjolampa

Szpinak wytrawny: Podobne przepisy

Szpinak wytrawny: wypróbuj również

Powiązane Tematy