Składniki:
2 paczki szpinaku mrożonego,
ser feta,
śmietana 22%,
gałka muszkatołowa mielona,
pieprz mielony,
6 ząbkow czosnku,
3 cebule,
olej z pestek winogron,
makaron włoski - rurki cięte,
zioła prowansalskie,
mleko.
Jak przyrządzić?
Szpinak rozmrozić, dobrze odcisnąć na sitku. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszklić. Dodać szpinak. Ciągle mieszać, dodać pieprz i sól do smaku, wsypać prawie całą torebkę gałki, dodać ser feta. Cały czas mieszać, dodać całą śmietanę i wlewać mleko - w takiej ilości, jak gęsty chcemy sos do makaronu. Zagrzać dobrze ale raczej nie gotować. Makaron al dente odcedzić, posypać ziołami i polać oliwą, wymieszać i na taki makaron nałożyć szpinak.
Potrzebne przybory:
sitko,patelnia,wyciskacz do czosnku,łyżka drewniana.
Jak podawać?
Zaraz po przyrządzeniu dobrze smakuje też podgrzana w kuchence mikrofalowej.
Uwagi:
Jest jeszcze wersja pierozkow nadziewanych takim szpinakiem. Po prostu nie dodajemy wtedy mleka i farsz jest ścisły - tym nadziewamy pierożki lub krokiety. Gorące posypujemy żołtym startym serem.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | jolampa |