Składniki:
ogórki,
zestaw koprowy (koper, czosnek i ew. np. chrzan),
woda,
sól.
Jak przyrządzić?
W przegotowanej zimnej wodzie rozpuszczam sól (2 płaskie łyżki soli na 1 litr wody). Do umytych słoików wkładam koper i ze 2-3 ząbki czosnku, następnie umyte ogórki - tak, aby jak najwięcej ich zmieścić. Zalewam przygotowaną wodą, odstawiam w miejsce o temp. pokojowej - np. na szafce kuchennej do zmętnienia wody (trwa to max. 1 dzień). Gdy woda zmętniała, to mamy ogórki małosolne. Gdy postoją w cieple dłużej, będą kiszone. Ja część wstawiam zaraz po zmętnieniu wody do lodówki, aby dłużej były małosolne.
Potrzebne przybory:
Słoiki, nakrętki, garnek, łyżka.
Uwagi:
Ilość wszystkiego? Robię "na oko", tylko sól w stosunku do wody zachowuję zawsze tę samą. Ogórki nieduze lub nawet malutkie. Ja używam soli warzonej, ale ponoć lepsza jest kamienna. Nie lubię jej, bo po rozpuszczeniu, na dnie w garnku jest pełno piasku.Słoiki z ogórkami najlepiej wstawić do jakiegoś naczynia, bo pod wpływem fermentacji podnosi sie nieco poziom wody i można zastac w domu kałuże...
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Autor | viki10271976 |