Składniki:
- 1 litr wódki (lub pół litra spirytusu i pół litra wody mineralnej niegazowanej),
- 1 kg wiśni,
- 1 kg cukru.
Jak przyrządzić?
Wiśnie umyć, nie drylować. Wszystkie składniki umieścić w dużym słoju. Zakręcić. Przez 6 tygodni nie otwierać. Później przelać do butelek.
Potrzebne przybory:
słój
Jak podawać?
Dobre na deser do kawy.
Uwagi:
Przez kilka pierwszych dni można troche wstrząsać słoikiem, żeby cukier sie dobrze rozpuścił.Po wyjęciu wiśnie nadają się do jedzenia. Warto zrobić z nimi ciasto - dodać do kremu i przełożyć nim biszkopt.Wiśniówka jest słodziutka, aromatyczna, nieco gęsta, przypomina wypełnienie czekoladek.
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Autor | mandsz |