Składniki:
1kg ziemniaków w mundurkach,
4 cebulki,
1 słoik ogórków konserwowych,
1/2 śmietany 18%,
1/2 słoika majonezu,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie ok. 25-30 min, następnie pozostawić, aby wystygły. Gdy wystygną, obrać ze skóry i pokroić w talarki o grubości ok. 0,5 cm, posiekać cebulę drobno w pół księżyce, ogórki pokroić drobno w talarki, dodać majonez, śmietanę, sól i pieprz do smaku. Wszystko wymieszać i pozostawić w lodówce.
Jak podawać?
Podawać schłodzoną do mięs grillowanych.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Beata Nowakowska z Polic |