Zapiekanka ziemniaczana z piwem

Przepis kulinarny

Składniki:

Ziemniaki,
boczek (chudy),
kiełbasa,
250 ml śmietany,
piwo w puszce,
kminek,
sól,
pieprz czarny.

Jak przyrządzić?

Ziemniaki umyć, pokroić w plastry ok.3mm, boczek i kiełbasę pokroić w kostkę.Całość podzielić na 3-4 części i przekładać ziemniaki z pokrojoną kiełbasą i boczkiem. Każdą warstwę należy obsypać solą, pieprzem i kminkem. Warstwy zapiekanki należy układać tak, aby ziemniaki znalazły się na spodzie i na wierzchu zapiekanki. Na koniec wylać śmietanę i piwo, przykryć garnek i dusić na wolnym ogniu.

Potrzebne przybory:

Nóż, deska do krojenia, rondel o grubym dnie,miska na obrane ziemniaki.

Jak podawać?

Potrawę należy wyjmować z garnka od góry do dołu,polać wytworzonym sosem.Zapiekanka może stanowić ciepłe danie samodzielne, można również podać ją z warzywami.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje5-6
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt15 zł
AutorMila

Zapiekanka ziemniaczana z piwem: Podobne przepisy

Zapiekanka ziemniaczana z piwem: wypróbuj również

Powiązane Tematy