Składniki:
Ziemniaki,
boczek (chudy),
kiełbasa,
250 ml śmietany,
piwo w puszce,
kminek,
sól,
pieprz czarny.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki umyć, pokroić w plastry ok.3mm, boczek i kiełbasę pokroić w kostkę.Całość podzielić na 3-4 części i przekładać ziemniaki z pokrojoną kiełbasą i boczkiem. Każdą warstwę należy obsypać solą, pieprzem i kminkem. Warstwy zapiekanki należy układać tak, aby ziemniaki znalazły się na spodzie i na wierzchu zapiekanki. Na koniec wylać śmietanę i piwo, przykryć garnek i dusić na wolnym ogniu.
Potrzebne przybory:
Nóż, deska do krojenia, rondel o grubym dnie,miska na obrane ziemniaki.
Jak podawać?
Potrawę należy wyjmować z garnka od góry do dołu,polać wytworzonym sosem.Zapiekanka może stanowić ciepłe danie samodzielne, można również podać ją z warzywami.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5-6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Mila |