Składniki:
14 papryk (zielona, żółta, czerwona),
pół selera,
4 marchewki,
2 duże cebule,
5 pomidorów,
3-4 liście kapusty,
szklanka ryżu,
natka pietruszki,
sól,
pieprz,
papryka ostra,
bazylia,
oliwa do smażenia.
Jak przyrządzić?
1. Przygotowanie farszu
Gotujemy ryż na sypko. Kapustę kroimy w paski, solimy, ugniatamy, aż się nieco zmaceruje, odstawiamy w miseczce na pewien czas.Drobno kroimy cebulkę i podsmażamy ją na oliwie. Dodajemy odciśniętą z soku kapustę. Obraną marchewkę i seler tarkujemy na wiórki na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy na patelnię i dalej smażymy, mieszając od czasu do czasu. Na koniec wrzucamy dwie papryki pokrojone w kostkę, pomidory (bez skóry) pokrojone w kostkę, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy. Wszystko mieszamy i stopniowo dodajemy ugotowany ryż, który zwiększy objętość farszu i jednocześnie go zagęści. Farsz powinien być "wilgotny", w związku z tym z ilością ryżu lepiej nie przesadzić. To wszystko dusimy ok. 10 min. Farsz już gotowy.
2. Obcinamy końcówki papryki. Faszerujemy.
3. Papryki faszerowane najlepiej gotujemy na parze do momentu, gdy papryka zmięknie. Można je również dusić lub zapiekać.
Potrzebne przybory:
Warzywa najlepiej smażyć w woku.
Uwagi:
Tak przygotowane danie nie wymaga już żadnych sosów. Może stanowić świetny dodatek do mięsa, jak i stanowić przepyszne samodzielne danie główne. Idealne na letnie popołudnie.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | pfefer |