Składniki:
2 łyżki śmietany,
1 kostka masła,
10 dag wiórków kokosowych,
4 jajka,
3/4 szklanki cukru (masa),
4 łyżki cukru (ciasto),
1 szklanka mąki tortowej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Jak przyrządzić?
Ciasto:1/2 kostki masła i 4 łyżki cukru utrzeć z dwoma żółtkami, dwoma całymi jajkami i szklanką mąki wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wymieszać i utrzeć dokładnie. Wlać do średniej tortownicy.Masa:Pozostałą część masła włożyć do garnka i rozpuścić, dodając cukier. Wsypać wiórki kokosowe, dodać śmietanę, podgotować i na końcu dodać pianę z 2 białek. Wszystko razem wymieszać.Gorącą masę wlać na surowe ciasto i wstawić do piekarnika (nagrzanego do ok. 185 stopni). Piec przez ok. godzinę.
Potrzebne przybory:
Garnek, miska, łyżka i mikser.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | aga3 |