Gołąbki bez nawijki po chińsku - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Farsz:1-1,5 kg mięsa mielonego, np. z karkówki, 1-1,3 kg główka kapusty włoskiej, 3 główki cebuli, 2-3 ząbki czosnku, 6 jajek, 12 łyżek ryżu paraboidalnego (nie z saszetek), 12 łyżek kaszki manny zwykłej, sól, pieprz, majeranek, bułka tarta, olej - najlepiej mieszany z oliwką z oliwek.

Zalewa:4 litry wody, 2 koncentraty pomidorowe 30%, 500g ketchupu pikantny, 8 sztuk kostek rosołowych.

Jak przyrządzić?

Ryż wcześniej dobrze jest namoczyć w ciepłej wodzie na okres ok. 1 godz. W międzyczasie drobno pokroić kapustę w kostkę, a najlepiej zszatkować w malakserze. Cebulę pokroić z czosnkiem w drobną kostkę lub zmiksować malakserem, podsmażyć na oleju na złocisty kolor, wystudzić nieco. Ryż odsączyć i połączyć z pozostałymi składnikami: mięsem, jajkami, smażoną cebulką, kapustą i kaszką manną, dokładnie wymieszać, doprawiając pieprzem, solą oraz majerankiem. Z tak otrzymanej masy formować podłużne kotleciki w kształcie krokietów, obtoczyć bułką i obustronnie obsmażyć na gorącym oleju. Kotleciki nie powinny się rozpadać po obsmażeniu. Następnie tak przygotowane gołąbki układać w garnku na jakimś podkładzie zabezpieczającym przed przywieraniem do dna. Układać jak tradycyjne gołąbki pod zalewę. Zalewę przygotować na bazie gorącej wody, rozpuścić produkty zagotować, wymieszać i zalać przygotowane w garnku gołąbki. Gotować na małym ogniu od 1 do 1h 20 min. Sos osiągnie gęstą konsystencję w czasie tego gotowania i wypada tylko życzyć smacznego!

Potrzebne przybory:

Dobrze mieć do pomocy malakser, ale można siekać nożem. Patelnia, garnek.

Jak podawać?

Można z chlebem, a nawet z ziemniakami na obiad. W każdej sytuacji dobrze smakuje.

Uwagi:

Produkty powinny być porządne np. koncentrat 30% ZPO-W Pudliszki, Łowicz czy Międzychód, a nie rozwodnione produkty z nazwy tylko 30%, podobnie ketchup i rosołek, ryż też porządny, a nie kleisty. Od tego zależy jakość i doskonałość smaku potrawy. W zasadzie każdej potrawy. Do farszu można dodać pieczarki i paprykę pokrojone w kostkę. Gołąbki można też nagrzewać w piekarniku, w brytfannie w temp. 180 stopni - a nawet tak jest lepiej!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje15
Kalorycznośćśrednia
AutorMarino

Gołąbki bez nawijki po chińsku: Podobne przepisy

Gołąbki bez nawijki po chińsku: wypróbuj również

Sajgonki - chiński przysmak na każdą okazję

... Sajgonki to jedno z najpopularniejszych dań kuchni chińskiej. Ich nazwa pochodzi z Wietnamu, a dokładnie z miasta Sajgon. Można je przyrządzić na wiele sposobów: z mięsem, z warzywami czy z makaronem ... . Żeby ich skosztować, nie musisz iść do ...

miesiąc temu

Gołąbki z grzybami

... polskiej i zabrać się do roboty. Jedną z tradycyjnych potraw są gołąbki. Jakie pomysły na nie możemy wykorzystać? Jak zrobić gołąbki z grzybami? Te i inne informacje znajdziesz w poniższym artykule. ... polskiej i zabrać się do roboty. Jedną z ...

dawno temu

Gołąbki z kaszą

... . Niezastąpione są tu oczywiście pierogi albo naleśniki z różnym farszem świetnie sprawdzające się także w formie zapiekanej. Mało osób jednak wie, że w podobny sposób możemy wykorzystać gołąbki. Przeczytaj poniższy artykuł, a poznasz wariacje ...

dawno temu

Jak zrobić gołąbki bez zawijania?

... Gołąbki, gołąbki, gołąbki... ciągle za tobą chodzą, nie możesz pracować, bo o nich myślisz, nie potrafisz się skupić, bo prawie czujesz ich kuszący zapach. Nie chce ci się ich robić, bo to tyyyle ... pracy i przynajmniej 2 godziny w kuchni. A ...

dawno temu

Ponadczasowe gołąbki – jakie Ty wybierasz?

... Tradycyjne gołąbki – kto ich nie lubi? To proste w wykonaniu danie złożone z ryżu i mięsa owiniętych w liście kapusty, to potrawa, która smakuje wyśmienicie, a sztuka jej przyrządzenia wcale ... nie jest trudna, dlatego jeśli dotąd kupowaliście ...

dawno temu

Gołąbki z mięsem

... od innych i rozpocząć w pełni samodzielną przygodę z kulinariami. Nie wiesz, od czego zacząć? Dość prostym i efektywnym daniem są tradycyjne gołąbki z mięsem. Zobacz, w jaki sposób je przygotować oraz poznaj inne zastosowania mięsa mielonego w ...

dawno temu

Chińskie desery

... Kuchnia chińska koncentruje się raczej na daniach głównych niż deserach, dlatego nie można wyodrębnić wielu przepisów na typowo chińskie desery. Jednak przepyszne słodkie jabłka czy banany w toffi ... nie są obce tym, którzy jadają w chińskich ...

dawno temu

Chińskie potrawy

... Tradycja kuchni chińskiej jest bardzo długa i nawet największych znawców potrafi zaskoczyć swą różnorodnością. Obejmuje wiele odmiennych tradycji kulinarnych, między innymi kantońską, pekińską ... , kolorów, form i aromatów kuchni chińskiej. Nie ...

dawno temu

Gołąbki w postaci zupy - jak to możliwe?

... Wczoraj były gołąbki bez zawijania, a dziś jeszcze większe szaleństwo. Co powiecie na zupę gołąbkową. Smakuje prawie jak gołąbki, tylko nie trzeba poświęcać czasu na umieszczanie farszu w liściach ... . To doskonały pomysł na obiad dla całej ...

dawno temu

Chińskie jedzenie

...   Można je kochać lub nienawidzić, jednak nie można im odmówić jednego: charakterystycznego smaku, którego próżno szukać w innych kuchniach świata. Aromatyczne przyprawy i unikalne receptury przygotowywania, a nawet podawania potraw urzekają. ...

dawno temu

Masaż bańką chińską

... Jedną z metod walki z cellulitem jest masaż bańką chińską. Ta zyskująca na popularności metoda masażu poprawia ukrwienie i elastyczność skóry oraz redukuje tkankę tłuszczową. Masażowi poddawane ...

dawno temu

Zupa chińska

... , że nawet najbardziej wymagający smakosz znajdzie wśród nich propozycję najlepszą dla siebie. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się o nich znacznie więcej. Poznasz także przepis na wyśmienitą zupę chińską z pierożkami. ... , że nawet ...

dawno temu

Zupa jarzynowa - spróbuj po chińsku

... Wszystkie wiemy jak wygląda, smakuje i pachnie polska zupa jarzynowa. A gdyby tak zrobić to danie po chińsku? Wystarczy zmiana składników i nazwa: zupa jarzynowa nabierze nowego wyrazu. Sprawdź, co powstanie z połączenia chińskich grzybów, ...

dawno temu

Syndrom chińskiej restauracji

... Odwiedzający chińskie restauracje, skarżący się na bóle głowy, pieczenie wokół ust czy palpitacje serca, prawdopodobnie padli ofiarą syndromu chińskiej restauracji. Pod koniec lat 60. XX wieku ... miały miejsce pierwsze liczne doniesienia o ...

dawno temu

Syndrom chińskiej restauracji – mit czy fakt?

...   W literaturze medycznej, w latach 70 tych, pojawiła się nowa jednostka chorobowa, określona mianem syndromu chińskich restauracji? O co w tym chodzi i czy z takim syndromem można spotkać się w Polsce? ... W literaturze medycznej, w latach 70 ...

dawno temu

Masaż chiński

... Masaż chiński obejmuje głównie kręgosłup. Ponieważ jest to niezwykle czuły organ, najlepiej jest wybrać się do specjalisty. Masaż kręgosłupa jest polecany wszystkim tym, którzy mają problemy ... trwa do dziś. Wskazania do masażu chińskiegoDo ...

dawno temu

Sałatka z zupki chińskiej

... Sałatka z zupki chińskiej to doskonały pomysł na walentynki i wszelkie inne ważne okazje. Przygotujesz ją szybko i będziesz mogła cieszyć się oryginalnym smakiem. Potrzebujesz tylko kilku prostych składników. To danie nie zabierze wiele czasu. ...

dawno temu

Kuchnia chińska

...   Kuchnia chińska, w odróżnieniu od tego, co zwykło się o niej uważać, jest połączeniem gotowania, magii, mistycyzmu i sztuki. Smak dań w tej dalekowschodniej kuchni jest wypadkową wielu czynników ... Kuchnia chińska, w odróżnieniu od tego, co ...

dawno temu

Meizu M9 - chiński smartfon

... O pierwszym telefonie chińskiej firmy Meizu – M8 zrobiło się głośno w zeszłym roku. Został on określony jednym z najlepszych klonów iPhone’a. Teraz firma postanowiła pójść o krok dalej ... Czym chiński smartfon wyróżnia się spośród innych ...

dawno temu

Powiązane Tematy