Sk艂adniki:
30 dag pieczarek,
1-2 lyzki masla,
troche wegety,
koperek,
sol,
pieprz,
maka.
Jak przyrz膮dzi膰?
Zaczynam od obrania pieczarek i pokrojenia ich w plasterki, nastepnie rozgrzewam maslo w rondelku i na nie wrzucam pieczarki, smaze kilka minut na duzym ogniu, tak aby puscily sok. Teraz sole i doprawiam pieczarki pieprzem i wegeta, siekam koperek i dorzucam go do pieczarek, calosc zalewam goraca woda tak aby pieczarki byly przykryte. Zostawiam je teraz w spokoju zeby sie dusily. Gdy juz beda pysznie miekkie rozrabiam w 1/3 szkl. wody 2 lyzeczki maki, zdejmuje sos z palnika i zageszczam maka. Stawiam sosik znowu na palnik i mieszam dokladnie zeby sie zagotowal. Gotowe, mozna wcinac.Dodatkowe informacje: mozna dodac do sosiku takze smietanke jesli ktos lubi.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Trudno艣膰 | prosty |
Autor | Julita |