Składniki:
1. ok. 1 kg Fasolki szparagowej (może być różna, tzn. żołta lub zielona)
2. 1 puszka czerownej fasoli
3. 1 kg pieczarek
4. 2-3 cebule
5. Wędlina – ½ kg podsmażyć
6. Przyprawa meksykańska (np. Kamis)
7. Koncentrat pomidorowy ok. 3 łyżki
8. Sól, pieprz, olej
Jak przyrządzić?
Fasolkę szparagową pokroić na kawałki kilku centymetrowe. Na gotującą się osoloną wodę wrzucić fasolkę i chwilę gotować tak aby była jeszce lekko twarda. Czerwona fasolę dobrze opłukać. Pieczarki pokroić na dość duże cząstki, poddusić na oleju. Cebulę pokroić w kostkę i gdy woda z pieczarek już odparuje dodać cebulę, sól, pieprz i dusić jeszcze przez chwilę. Osobno podsmażyć wędlinę. W naczyniu żaroodpornym wszystko wymieszać, dodać przyprawę meksykańską (ilość wg uznania), ewentualnie jeszcze raz sól i pieprz, dodać koncentrat pomidorowy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do ok 180 stopni i zapiekać około 20-30 minut. Pycha!
Potrzebne przybory:
patelnia, nóż, łyżka, deska do krojenia, naczynie żaroodporne
Jak podawać?
Na gorąco.
Uwagi:
Wędlina - najlepsza jest jakaś kiełbasa czosnkowa albo po prostu zwyczajna.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Autor | elle |