Składniki:
- dwie torebki mieszanki ryżu dzikiego i parabolicznego
- ok. 0,25 kg wędzonego kurczaka
- 0,10 kg sera żółtego, może być wędzony
- 1 gałązka selera naciowego (niekoniecznie)
- 2 ogórki kiszone lub konserwowe
- pomidor
- majonez
- kilka kropli octu balsamicznego
- sól, pieprz
Jak przyrządzić?
1. Gotujemy ryż wg przepisu
2. Wszystkie skladniki kroimy w dość drobną kostkę
3. Po westudzeniu ryżu mieszamy go z pozostałymi składnikami, majonezem i przyprawami, jeśli mało wyrazista dodajemy wiecej ogórka
4. Odstawiamy na jakąś godzinę do lodówki
5. Jesli po wyjęciu sałatka będzie zbyt sucha, można dodac jeszcze trochę majonezu.
Potrzebne przybory:
garnek do gotowania ryżu, sitko, deska do krojenia, nóż, łyżka, miska
Uwagi:
Całość jest delikatna. Jeśli ktoś lubi dziki ryż może dodac go więcej. Dobrze robią też marynowane pieczarki.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | sled |