Składniki:
Makaron spaghetti (mogą być również świderki - tak dla odmiany), boczek, szynka, pieczarki, czosnek, oliwa z oliwek, mleko, mąka, masło i przyprawy (sól, pieprz, oregano, przyprawa do kuchni włoskiej, gałka muszkatołowa)
Jak przyrządzić?
Kroimy boczek i szynkę w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę - na patelni oczywiście. W międzyczasie bierzemy się za przygotowanie sosu beszamelowego (pół kostki masła rozgrzewamy w garnku, wrzucamy 2 łyżki czubate mąki i robimy zasmażkę, potem dolewamy mleko - może być zimne - tak mniej więcej pół litra i dodajemy przyprawy (sól, pieprz biały, przyprawy do dań włoskich, oregano) na samym końcu wrzucamy ser. Gotujemy również makaron wedłu przepisu, odcedzamy i wrzucamy do patelni z szynką i boczkiem (mogą być również pieczarki). Całą zawartość polewamy sosem i...gotowe. Smacznego.
Potrzebne przybory:
patelnia i garnek
Jak podawać?
Na ciepło najlepiej i najlepiej też w jakimś naczyniu... Na podłodze wygląda mało zachęcająco.
Uwagi:
Można wykonać wersję minimalną: boczek, oliwa, mleko, masło i mąka (no i przyprawy oczywiście) w zależności od zawartości lodówki i braku chęci bądź możliwości na zakupy.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | ok. 3 |
Kaloryczność | ogromna |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Aneta |