Składniki:
- ciasto: biszkopt z 5 jajek z dodatkiem kakao
- mleko w puszce: mleko skondensowane słodzone w puszce, gotować 2,5 h dzień wcześniej
- 200 g słonecznika
- 1/2 kostki masła
- 8 łyżek cukru
- 4 łyżki mleka
- krem: 1 kostka masła, 50 ml spirytusu
Jak przyrządzić?
Mleko, cukier, 1/2 kostki masła, słonecznik gotować ciągle mieszając do zagotowania. Blachę wyłożyć folią aluminiową na którą rozprowadzić słonecznik - piec ok. 20 min w temp. 180 stopni. Wyjąć z pieca, ostudzić, odwrócić i zdjąć folię - pokruszyć.
Krem:
Kostkę masła ucierać dodając zagotowane mleko z puszki, dodać 50g spirytusu oraz pokruszony słonecznik.
Na koniec: na biszkopt nałożyć krem, polać gorzką czekoladą lub polewą czekoladową.
Uwagi:
Pyszne!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Autor | Alex |