Składniki:
1 opakownie makaronu wstążki lub świderki,
1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju,
1 puszka kukurydzy (jak ktoś lubi),
2 średnie cebulki,
200 ml śmietany 18%,
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz, obowiazkowo Vegeta,
20 dag żółtego sera.
Jak przyrządzić?
1. Makaron gotujemu aldente2. Na oliwie z tuńczyka podsmażamy pokrojoną cebulkę i wyciśnięty czosnek.3. Dodajemy tuńczyka i zalewamy całość śmietaną.4. Dodajemy sól, pieprz, vegetę. 5. Jeśli lubisz to dodaj kukurydzę.6. W oryginalnym przepisie połowę ugotowanego makaronu wykładamy do żarodpornego naczynia, zalewamy sosem i posypujemy żółtym serem, następnie w taki sam sposób wykładamy drugą warstwę i zapiekamy 15 min. w piekarniku.7. Moi domownicy nigdy nie mogą się doczekać dania więc nie mam czasu na zapiekanie tylko do ugotowanego makaronu, który ponownie ląduje w garnku wlewamy przygotowany sos, starty ser i całość delikatnie mieszając podgrzewamy ok 1 min.8. Całość wykładamy na półmisek i posypujemy szczypiorkiem.Pycha!9.dzieci czasami jeszcze polewają danie ketchupem
Potrzebne przybory:
Garnek do makaronu, patelnia do sosu, wyciskacz do czosnku.
Jak podawać?
1. Jeśli to danie na piątkową kolację - półmisek na środku stołu i każdy nakałda sobie sam tyle na ile ma ochotę.2. Jeśli to danie na kolację przy świecach to proponuję wyłożyć porcję każdemu z biesiadników na talerz i przyozdobić szczypiorkiem lub innym ulubionym zielonem listkiem.
Uwagi:
To jedyne danie, w którym moje dzieci tolerują czosnek i żółty ser, a mój mąż eksperymentuje i dodaje jeszcze pokrojoną w paseczki paprykę a czasem i kilka pieczarek, ale wtedy to już zupełnie inny smak i inne danie. Polecam przepis podstawowy i zachęcam do rozbudowywania przepisu. Czekam na propozycje. Nie polecam kupowania tuńczyka sałatkowego lub rozdrobnionego w puszce bo to są tylko odpadki po prawdziwej rybie.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | nusia |