Składniki:
Pierś z kurczaka, 2 torebki ryżu, czosnek, majonez, śmietana 18%, sól, pieprz, papryka, curry, oregano, olej, sos sojowy.
Jak przyrządzić?
Sos czosnkowy: Trzy ząbki czosnku obrać i posiekać na bardzo drobne kawałki, można posłużyć się wyciskarką do czosnku, należy starać się zachować jak największą ilość soku z wyciskanego czosnku. Sok i posiekany czosnek dodajemy do miseczki, następnie dodajemy mały pojemniczek śmietanki 18%, i 3-4 łyżki majonezu. Sos czosnkowy do smaku można trochę posolić lub popieprzyć. Wszystko należy dokładnie wymieszać, na górę można dekoracyjnie dodać trochę oregano, a następnie miseczkę z sosem czosnkowym wstawić do lodówki.
Pierś: Należy po umyciu pociąć na małe kawałki/paseczki. Posolić, popieprzyć, posypać papryką czerwoną słodką i pokropić sosem sojowym. Następnie należy rozgrząc na patelni olej i smażyć kurczaka do momentu uzyskania złocistego koloru.
W momencie w którym zaczynamy smażyć pierś, należy zacząć przygotowywać także ryż. W tym celu w garnku z wodą w którym będziemy gotować ryż należy dodać sól oraz łyżkę stołową curry.
W momencie w którym ryż jest gotowy, należy wyciągnąć i odsączyć torebki, wysypać na tależ, następnie na talerz dajemy także usmążone kawałki kurczaka. Ozdobić talerz można kawałkami papryki, ogórka zielonego lub pomidora.
Oczywiście potrawę konsumujemy z przygotowanym wcześniej sosem czosnkowym.
Jak podawać?
Indywidualnie do smaku, talerz można przyzdrobić ogórkiem, papryką, pomidorem.
Uwagi:
Należy starać się dobrać odpowiednią ilość czosnku do sosu. Może okazać się, że w przypadku dodania zbyt dużej ilości czosnku sos będzie bardzo ostry.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 18 zł |
Autor | Zbirkos |