Składniki:
pól kostki masła,
pól szklanki mąki pszennej,
4-5 łyże3k ciemnego kakao,
2 jaja duże,
szklanka cukru,
łyżeczka aromatu śmietankowego/waniliowego,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
3/4 szkl.orzechów.
Jak przyrządzić?
Przygotować formę małą. W rondelku podgrzać masło i dodać kakao i stale mieszać na małym ogniu aż powstanie jednolita masa. Zostawić do przestygnięcia. W misce ubić białka z cukrem, doddając pokolei jajko. Następnie dodać masę czekoladową, aromat, mąkę wymieszaną z proszkiem do piecz., dokładnie wymieszać. Na koniec wrzucić orzechy. Ciasto włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec 0d 25-40 min. Jak ciasto będzie gotowe, wyjąć. Można je później polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Potrzebne przybory:
blaszka, mikser, szklanka
Jak podawać?
posypaną cukrem pudrem lub polaną lukrem
Uwagi:
Zamiast orzechów można wsypać rodzynki. Zamiast masła można dać margarynę Kasię lub Delmę.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6-8 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Kasiula |