Składniki:
pół paczki fasoli,
dwie papryki-czerwona i żółta,
duża cebula,
pomidory w puszcze lub 3 duże świeże ,
olej do smażenia, pieprz, sól,
przyprawa do chilli con carne.
Jak przyrządzić?
Fasolę moczymy przez kilka godzin w wodzie, często zmieniając wodę (nie będzie powodowac wzdęć :) Potem gotujemy ją do miękkości. Następnie kroimy paprkę w paski, obsmażamy na oleju, podobnie robimy z cebulą. Dorzucamy pomidory z puszki (rozkawałkowane) lub pokrojone, obrane ze skórki świeże. Dodajemy ugotowaną fasolę. Dosypujemy przyprawdę chilli con carne (sporo), pieprz i sól do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu do całkowitej miękkości.
Jak podawać?
Można podawać z białym pieczywem.
Uwagi:
Spokojnie nadaje się na suty obiad dla kilku osób.Wiem,że niektórzy będą kręcić nosem, bo wolą fasole po bretońsku. Ale ta potrawa świetnie nadaje się na lato i dla wegetarian :) Smacznego!Aha - nie żałujcie oleju do podsmażania cebuli i papryki, dodajcie je razem z tłuszczem do fasoli. Fasola "lubi" tłuszcz, jest wtedy smaczniejsza :)
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | Asia |