Składniki:
1 opakowanie białego sera ok 250 gr (wersja "tłustości" sera zależy od upodobań bądź wskazań dietetycznych),
3 ząbki czosnku,
2 łyżeczki ziół prowansalskich - suszonych,
5 łyżek stołowych śmietany lub jogurtu naturalnego
1 łyżeczka pikantnej mieszanki pieprzów Kotanyi (koniecznie!),
sól do smaku
Jak przyrządzić?
Ser biały rozgnieść w miseczce widelcem, następnie dodać rozgnieciony czosnek, pikantną mieszankę pieprzów Kotanyi, zioła prowansalskie, śmietanę lub jogurt oraz sól do smaku i dokładnie wymieszać. Ilość śmietany lub jogurtu zależy od upodobań ;) Po wymieszaniu składników odstawić twarożek w chłodne miejsce by składniki miały szansę przejść sobą.
Potrzebne przybory:
miseczka, widelec, łyżka, wyciskacz do czosnku - niekoniecznie (może być nóż i deska)
Jak podawać?
Może byc podawany jako składnik kanapek, jak również w wersji z wiekszą ilością jogurtu bądź śmietany jako dip.Życzę smacznego
Uwagi:
Pikantna mieszanka pieprzów Kotanyi nadaje naprawdę niepowtarzalny smak - nie uda się go osiagnąć ze zwykłym pieprzem czarnym bądź ziołowym.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | szarlota |