Składniki:
ziemniaki, kapusta kiszona, 2 większe cebule, smalec, sól, pieprz
Jak przyrządzić?
2/3 ziemniaków i 1/3 kapusty kiszonej - osobiście dodaję wiecej kapusty. Ziemniaki ugotować i utłuc, pozostawić w garnku, następnie dodać pokrojoną kapustę kiszoną (rozłożyć na desce do krojenia i co jakiś kawalek pokropić żeby nie była taka strasznie długa, na patelni zeszklić drobno pokrojoną cebulkę i jeszcze ciepłą dodać do garnka, następnie doprawić solą, pieprzem i wszystko wymieszać.
Potrzebne przybory:
garnek, patelnia, nóż, tłuczek, łyżka do wymieszania wszystkiego
Jak podawać?
Ziemniaki dziugane położyć na talerzu przybranym np. sałatą i popijać (zimnym najlepiej) sokiem pomidorowym, ale moze być kefir czy maślanka wedle upodobania. Ostatnio popijalam herbatą i też było pycha.
Uwagi:
Podawać ciepłe, wtedy najlepiej czuć aromat pieprzu i cebulki. Naprawdę pychotka.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Aneta |