Ziemniaki dziugane - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

ziemniaki, kapusta kiszona, 2 większe cebule, smalec, sól, pieprz

Jak przyrządzić?

2/3 ziemniaków i 1/3 kapusty kiszonej - osobiście dodaję wiecej kapusty. Ziemniaki ugotować i utłuc, pozostawić w garnku, następnie dodać pokrojoną kapustę kiszoną (rozłożyć na desce do krojenia i co jakiś kawalek pokropić żeby nie była taka strasznie długa, na patelni zeszklić drobno pokrojoną cebulkę i jeszcze ciepłą dodać do garnka, następnie doprawić solą, pieprzem i wszystko wymieszać.

Potrzebne przybory:

garnek, patelnia, nóż, tłuczek, łyżka do wymieszania wszystkiego

Jak podawać?

Ziemniaki dziugane położyć na talerzu przybranym np. sałatą i popijać (zimnym najlepiej) sokiem pomidorowym, ale moze być kefir czy maślanka wedle upodobania. Ostatnio popijalam herbatą i też było pycha.

Uwagi:

Podawać ciepłe, wtedy najlepiej czuć aromat pieprzu i cebulki. Naprawdę pychotka.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Trudnośćprosty
Autor Aneta

Ziemniaki dziugane: Podobne przepisy

Ziemniaki dziugane: wypróbuj również

Powiązane Tematy