Składniki:
500 g mąki,
250 g margaryny,
płaska łyzeczka proszku do pieczenia,
50 g drożdzy,
5 łyżek mleka,
2 jajka,
2 op. cukru waniliowego,
szczypta soli,
powidła.
Jak przyrządzić?
Drożdże rozpuścić w zimnym mleku, z mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, margaryną, rozpuszczonymi drożdżami, jajkami, cukrem waniliowym i soli wyrobic ciasto. Gotowe owinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 1-3 godz. Podzielic na 2 części. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 3 mm w kształcie koła. Następnie podzielić na trójkaty. Formowac różki kładąc do każdego powidła. Piec na natłuszczonej blaszce w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 20 min.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | MONIKIULKA |