Składniki:
- koncentrat pomidorowy (ponieważ jest wiele rodzajów, najlepiej wybrać ten, który najbardziej lubimy)
- przegotowana woda
- gotowe przyprawy do pizzy i dań włoskich
- bazylia, oregano (najlepiej świeże).
Jak przyrządzić?
Dokładnie mieszamy pół na pół koncentrat i wodę, w tym celu najlepiej wodę odmierzać przy pomocy pustego już pojemniczka po naszym koncentracie. Gdy otrzymamy jednolitą konsystencję, dodajemy wszystkie zioła i przyprawy według smaku. Należy przy tym pamiętać aby nie przesadzić z ilością, gdyż sos nabierze prawdziwego smaku przypraw dopiero po jakimś czasie. Chowamy sosik do lodówki i czekamy parę godzin przed użyciem.
Jak podawać?
Sosikiem smarujemy ciasto pizzy jeszcze przed pieczeniem, a później jak kto lubi. Polewamy na jeszcze gorącą pizze.Ja używam sosu do wszelkiego rodzaju grzanek.Naprawdę polecam dla smakoszy pizzy z Pizzy Hut. Przepis jest mojego pomysłu a smakuje prawie jak prawdziwy!
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Natalia |