Składniki:
0,25 kg boczniaków, 0,5 kg makaronu - dlugie paseczki (lub wg uznania), 0,5 szkl. śmietanki kremówki 12%, 1 łyżka mąki pszennej, 1 cebula, 0,5 kostki masła, warzywko, przyprawy: biały pieprz, gałka muszkatołowa
Jak przyrządzić?
1. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić na to pokrojoną cebulę, posypać warzywkiem (opruszyć). Zeszklić pod przykryciem.2. Dodać pokrojone w paseczki boczniaki - dalej dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 15 minut. Jeżeli boczniaki puściły mało wody, to zwyczajnie je podlewamy wodą przegotowaną (ale zwykle nie potrzeba podlewać)3. Gdy boczniaki zmiękną dodajemy do tego śmietankę wymieszaną z mąką. Cały czas mieszamy, aby sos połączył się dobrze z grzybami oraz zgęstniał.4. Na koniec dodajemy wg uznania i smaku szczyptę białego pieprzu, trochę gałki muszkatołowej i słodkiej papryki (sypkiej).5. Podajemy z makaronem, posypujemy natką pietruszki.
Potrzebne przybory:
patelnia z teflonu, garnek do makaronu, nóż, deska
Jak podawać?
Jak w pkt 5. Życzę smacznego!
Uwagi:
Jest to porcja na 2 osoby, ale bardzo głodne. Polecam na piątkowe dni. Po prostu niebo w gębie!
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Bunia |