Sk艂adniki:
1 kg marchewek suszonych, 0,5 kg ogorkow kiszonych, 1 l mleka, 2 porcje sledzia, 1 kg kasztanow, sol, pieprz, cukier.
Jak przyrz膮dzi膰?
Podsmazyc marchewki na oleju, smazyc ok. 10 min. Nastepnie w tym czasie ogorki potluc i zalac mlekiem, dobrze zamieszac i odstawic na 1 godzinke najlepiej do lodowki. Do podsmazonej marchewki wrzucic posiekanego sledzia i smazyc jeszcze ok. 5-7min. Kasztany zetrzec na tarce lub potluc mlotkiem na drobne kawalki. Gdy wszystko juz jest gotowe wyjac ogorki z mlekiem z lodowki i zamieszac to z marchewka ze sledziem, posypac kasztanami i w miare uznania dodac sol, pieprz i cukier, mozna dodac keczupu i gotowe.
Jak podawa膰?
Potrawe podawaz najlepiej na talerzu. Mozna ja jesc widelcem, nie ma zadnych przeciwwskazan.
Uwagi:
Kasztany najlepiej prosto z drzewa, swieze najlepsze. Salatke mozna podawac ze wszystkim, ale najlepiej popic ja jogurtem zbozowym.
Kategoria dania | Sa艂atki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudno艣膰 | bardzo trudny |
Porcje | 4 |
Autor | Leon |