Składniki:
* 350 g mąki
* 1 jajko
* 5 żółtek
* 300 g cukru
* łyżka cukru waniliowego
* 350 g bardzo miękkiego miękkiego masła półsłonego (jeśli go nie ma można dodać szczyptę soli)
* 1 łyżka aromatu pomarańczowego
Aby zezłocić ciasto:
* 1 żółtko
* 1 łyżeczka mleka
* 0,5 łyżeczki cukru
* masło do formy
Jak przyrządzić?
* Wsypać mąkę do dużej miski.
* Wymieszać mąkę z cukrem i cukrem waniliowym.
* W środku miski zrobić zagłębienie i wrzucić tam jajka, miękkie masło i aromat pomarańczowy.
* Ugnieść ciasto drewnianą miską i wymieszać porządnie składniki. Skleić z ciasta kulę.
* Wysmarować formę masłem, rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wlać ciasto do formy i spłaszczyć.
* Ozłocić masą z zółtka pomieszanego z łyżeczką mleka i 0,5 łyżeczki cukru. Następnie zrobić rowki przy użyciu widelca.
* Piec 45-50 minut w piekarniku.
* Ciasto musi być po wyjęciu złote i bardzo miękkie! Zostawić je do wystygnięcia po wyjęciu z formy.
Potrzebne przybory:
* duża miska
* drewniana łyżka
* widelec
* forma okrągła o średnicy 26 cm z kominkiem lub bez
Uwagi:
Przepis został przeze mnie sprawdzony i bardzo smakował moim znajomym :) Zaczerpnięty został z ksiażki "Cuisine bretonne d'hier et d'aujourd'hui".Nawet jeżeli zapomni się wrzucić soli jest ono super :)SMACZNEGO!!!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | lady_makbet86 |