Składniki:
12 jajek,
2 małe cebule/szczypiorek,
szklanka bułki tartej,
sól,
olej/oliwa,
łyżka majonezu,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Ugotować na twardo 10 jajek. Obrać i pokroić w kosteczki lub w całości wrzucić do robota kuchennego. Podobnie postąpić z cebulą (choć polecam szczypiorek). Wsypać szklankę bułki tartej. Za pomocą robota lub samemu - wyrobić masę. Dodać pozostałe 2 surowe jajka, żeby masa była lepiej zbita. Dodać łyżkę majonezu, sól, pieprz. Uformować kotlety. Obtoczyć w bułce tartej, po czym włożyć na patelnię z rozgrzanym olejem/oliwą. Smażyć na złotawo-brązowy kolor.
Potrzebne przybory:
garnek, deska, bardzo głęboki talerz lub miska, patelnia, widelec, łopatka do kotletów, nóż
Jak podawać?
Z ziemniakami, na gorąco.
Uwagi:
1) Jeśli posiadamy robota kuchennego, wszystkie składniki wrzucamy do niego, lecz potem również np. widelcem lub łyżką ugniatamy powstałą masę w głębokim talerzu lub misce.Gdy robota nie mamy, kroimy jajka i cebulę na jak najmniejsze kawałki, żeby łatwiej było nam je rozgniatać i mieszać aż do uzyskania dającej się formować w kotlety masy.2) Im więcej dodamy bułki tartej, tym kotlety będą bardziej stałe i mniejsze prawdopodobieństwo, że rozlecą sie podczas przekładania na patelni.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6-8 kotletów |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | iwosia |