Składniki:
40 - 50 dkg mięsa gulaszowego,
20 dkg pieczarek,
śmietana 18%,
1 średnia cebula,
2 ząbki czosnku,
1 ostra papryczka chili,
sól, pieprz, ziele angielskie, dwa małe liście laurowe,
tłuszcz do smażenia.
Jak przyrządzić?
Mięso umyc i osuszyć, nastepnie pokroić w małe kosteczki. Podsmażyć na tłuszczu. Pieczarki pokroić w plasterki i dodac do mięsa wraz z pokrojoną cebulą (w drobną kosteczke)i czosnkiem. Następnie dodać papryczke, sól, pieprz i ziele angielskie (wg uznania). Przykryć naczynie pokrywką i dusić do całkowitej miękkości składników. Gdy wszystko zmięknie wyciągnąć papryczkę i posiekać ją, a następnie dodać z powrotem. Na koniec podlać śmietanką i lekko zagotować, do momentu zgęstnienia śmietanki.
Jak podawać?
Najlepiej smakuje podawany z grubą kaszą lub ryżem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Autor | mira |