Składniki:
kurczak wędzony (udko lub pierś),
ogórek świeży (dużo),
koper (dużo),
pieczarki marynowane (2-4 szt),
majonez,
sól,
pieprz (czarny + biały).
Jak przyrządzić?
Mięso z kurczaka pokroić w paski, ogórki pokroić w słupki, koper posiekać, pieczarki pokroić w drobną kostkę, przyprawić, dodać majonez, wymieszać i to wszystko.
Potrzebne przybory:
Para średnio sprawnych rąk
Jak podawać?
Z godnością
Uwagi:
Celowo nie podaję dokładnych ilości, ponieważ proporcje w tej sałatce każdy powinien dopasować do własnego gustu. Moja sugestia: dużo ogórka i kopru - daje to super (czyt. wskazaną) świeżość sałatce.
Polecam spróbować oba warianty mięsa kurczaka (udko lub pierś). A może mały miszmasz? Tak czy inaczej, ogórka musi być dużo więcej, ponieważ wędzony kurczak dosyć mocno dominuje samak saładki. Kopru też sporo.
Sos ma być średnio gęsty, nie może zlepiać składników (to musi "pływać"), więc majonezu z umiarem.
Według mnie to musi być dobrze schłodzone (jak większość sałatek) ale jeśli ktoś ma ochotę to łyżka w rękę i pochłaniać!
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Ratman |