Składniki:
1 mały kabaczek,
2 łyżki oleju,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
3 pomidory bez skóry,
ser mozzarella (np. Zottarella),
6 jajek,
jogurt naturalny,
1 mała łyżeczka mąki pszennej,
sól,
pieprz,
bazylia.
Jak przyrządzić?
Kabaczka obieramy, kroimy w wąskie słupki i solimy aby puścił sok. Jogurt zaciągamy mąką i dodajemy bazylię. Cebulę pokrojoną w piórka plus czosnek zmiażdżony przysmażamy na oleju. Dodajemy kabaczka i podsmażamy, aż się zeszkli. Jajka mieszamy z jogurtem. Zalewamy kabaczka. Gdy całość się delikatnie zetnie, na górę kładziemy pomidory pokrojone w plastry oraz ser, też w plastrach. Wszystko przykrywamy pokrywką, bo dzięki temu szybciej się ścina omlet i nie trzeba go przewracać.
Potrzebne przybory:
Deseczka, miska do wymieszania jajek.
Jak podawać?
Na ciepło z grzankami smakuje wyśmienicie,a jak posmarujemy grzankę masłem z czosnkiem, to niebo w gębie.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 duże |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Luiza |