Składniki:
2 paczki ryżu, 1 koncentrat pomidorowy, 4 ząbki czosnku, 1 cebula, sól, pieprz, bazylia,
Szaszłyki:3 kiełbaski (obojętnie jakie, ale wędzone), 30 dag boczku wędzonego, 4 cebule, majeranek, słodka papryka, 1 łyżka oleju, patyki drewniane do szaszłyków (bądź inne).
Jak przyrządzić?
Ryż gotujemy. Cebulę pokrojoną w kostkę plus zmiażdżony czosnek przysmażamy i dodajemy koncentrat. W ten sos wsypujemy ryż i przyprawiamy wszystko. Mieszamy. Jeśli jest za gęsty, to dodajemy kapkę wody. Odstawiamy w ciepłym miejscu.
Kiełbasę, boczek i cebulę kroimy w plastry. Wszystko nadziewamy na szpikulec w dowolnej kolejności. Olej mieszamy z papryką i smarujemy pędzlem przygotowane szaszłyki, posypujemy majerankiem i wstawiamy do pieca na 200 stopni max 20 minut.
Potrzebne przybory:
Drewniane szpikulce, deska.
Jak podawać?
Na ciepło z ryżem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 duże |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Luiza |