Składniki:
1 średni karp,
8 cebul,
sok z cytryny,
1 cukinia,
1 papryka czerwona,
1 papryka żółta,
8 ząbków czosnku,
brokuły,
olej do smażenia,
sól,
cytryna,
czarne oliwki,
1 jajo,
mąka,
bułka tarta.
Jak przyrządzić?
Karpia wypatroszyć , podzwonkować, posolić i skropić sokiem z cytryny i po 30 min. obtoczyć w mące i opanierować w jajku i bułce. Upiec każdy dzwonek na złoty kolor. Ząbki czosnku i cebule pokrojone w ósemki zrumienić, dodać pokrojoną w plasterki cukinię i pokrojoną w paski paprykę. Przesmażyć. Gdy warzywa będą miękkie dodać różyczki brokułów, posolić i jeszcze chwilę poddusić. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warzywa i rybę, na wierzchu ułożyć oliwki i plasterki cytryny. Zapiekać ok. 30 minut.
Jak podawać?
Ciepłą, prosto z piekarnika.
Uwagi:
Nazwę potrawa zawdzięcza imprezie u moich rodziców, która skończyła się wymówkami pewnego męża do żony: czemu Ty takich dobrych rzeczy nie gotujesz? (to brutal był swoją drogą).
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | marwo |